фото: Cancillería del Ecuador, УикипедияОснователят на Уикилийкс е издирван от американското

...
фото: Cancillería del Ecuador, УикипедияОснователят на Уикилийкс е издирван от американското
Коментари Харесай

Великобритания разреши на американското правителство да обжалва решението основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ

фото: Cancillería del Ecuador, Уикипедия

Основателят на " Уикилийкс " е търсен от американското правораздаване по обвинявания в шпионаж. В публикуваното през днешния ден известие се показва, че ще бъде планувано касационно дело, само че не се прецизира датата.

През януари по-ниска английска правосъдна инстанция отхвърли настояването на Съединени американски щати за екстрадиция на Асандж, с цел да бъде съден за публикуването преди десетина години на огромно количество секретни военни и дипломатически документи. Тогава съдът стимулира решението си с филантропични аргументи, а точно, че подсъдимият евентуално ще се самоубие, в случай че бъде подложен в тежките условия на американските затвори. Но съдията Ванеса Барейцър постанови Асандж да остане под стража до вероятно обжалване и поради вероятността да избяга, в случай че бъде пуснат на независимост, предава Българска телеграфна агенция.

Асандж се укриваше в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне изгонване в Швеция, където е търсен за обезчестяване и полово посягане. През ноември 2019 година Стокхолм сне тези обвинявания заради изтекла отминалост. Но прокурори от Съединени американски щати са изготвили против Асандж 17 обвинявания в шпионаж и едно за корист с потребление на компютър. Ако бъде приет за отговорен по всички точки, 50-годишният австралиец може да получи присъда до 175 години затвор.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР